2019. dec 05.

Népnevel a Télapó

írta: lilmama
Népnevel a Télapó

santa-hat-3825103_1280.jpg

Tavaly a fiúk már mindketten elég nagyok voltak ahhoz, hogy érdemes legyen a Télapónak válaszlevelet írnia a kívánságaikra, megköszönve a hosszú listát, megdicsérni őket amiért alapvetően jó gyerekek, és rávilágítani, hogy mi az, amin változtatniuk kellene ahhoz, hogy a következő években is ellátogasson hozzájuk.

Az interneten jó néhány Mikulás-levélküldő szolgáltatás megtalálható, ahol két-háromezer forintért már színes-szagos, stilizált északi-sarki levelet kapnak a gyerekek, matricákkal, és a Mikulás dicsérő szavaival és intelmeivel (amik gyakran kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, amit anya szajkóz napjában százszor).

Mivel Petyu arra hivatkozva írta az idei listát néhány hete, hogy ő megtette amire tavaly kérte a Mikulás bácsi, megtanult egyedül felöltözni, ezért arra jutottam hogy eszemben sincs kihagyni idén sem egy ilyen remek alkalmat amikor néhány röpke sorral ilyen eredményeket tudok elérni a gyereknél. Meg hát valljuk be: a Mikulástól levelet kapni szívet melengető, örök élmény a gyerekeknek. 

Az idén lekéstem az internetes rendelésről, így vettem egy szép kinyitható képeslapot, melyen ma este a Mikulás az alábbiakat üzeni majd a családnak (ilyenkor apát is lehet kicsit nevelni):

"Kedves T.-ék!

Köszönöm a leveleiteket, fogadjátok szeretettel az ajándékaimat, és néhány személyre szóló sort.

Kedves Lannika!

Nagyon örülök, hogy idén már hozzád is eljöhettem. Nagyon rendes kislány vagy, szépen eszel, most már egész tisztességesen alszol, arra viszont megkérlek, hogy felejtsd el a zsinórokat. A vasalózsinórt, a porszívózsinórt, és ne akarj felmászni a mosogatógép ajtajára sem, mert jövőre is szeretnék eljönni hozzád.

Kedves Petyu!

Nagyon bátran néztél szembe a mandulaműtéteddel és az új ovi kihívásaival, örülök hogy jó kisfiúnak ismertek meg téged az Óvónénik, és hogy te is nagyon megszeretted őket. Csodálatos formákat készítesz a pötyikből, nagyon klassz buszokat rajzolsz, a számok világát pedig különösen jól ismered. De kérlek, mindig mondj igazat, mert nem csak anyukád mérges ha füllentesz, hanem bizony én is. És légyszíves a nyávogást hagyd meg a húgodnak, mert jövőre kénytelen leszek játék egeret hozni neked.

Kedves Nimród!

Nagyon megdicsérlek mert ugyanolyan segítőkész, kedves kisfiú vagy mint eddig voltál. Az iskolában is nagyon szépen dolgozol, és a magatartásod is jó, és hallom milyen szépen énekelsz és rajzolsz. Arra kérlek viszont, hogy Petyuval légy kedvesebb, ne cukkold szándékosan. Ahogy a húgotokat szeretitek, az csodálatos, egymás felé is forduljatok ilyen szeretettel. "

Oldalakat tudnék még írni nekik nevelési célzattal, de úgysem lenne türelmük végighallgatni.

Az apának és nekem szóló rész maradjon a mi titkunk, sok szépet ír nekünk is a Télapó arról, hogy mennyit dolgozunk a családunkért, és intést is kapunk, amiért nehezen tudunk lassítani, kikapcsolódni, pedig az egész  csak egy kis szervezés kérdése.

A lényeg, hogy egy névre szóló levél a Mikulástól segít abban, hogy még tovább megőrizzük ezeknek az ünnepeknek a varázsát nem csak a gyerekek számára, hanem a saját magunkéra is. Arról nem is beszélve, hogy meg tudunk oldani vele akár nehezebb gyakorlati problémákat is, mint például az önálló öltözés, a cumiról való leszokás, vagy akár a szobatisztaság. 

Még nincs késő tollat ragadni, Télanyuk! 

 

 

 

Szólj hozzá